Dani Kolubarske bitke. Dokumentarna izložba "Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske"

11 dec - 19:00 časova

MODERNA GALERIJA

ULAZ SLOBODAN

U sklopu obeležavanja manifestacije "Dani Kolubarske bitke", 11. decembra u 19.00 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena dokumentarna izložba "Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske". Izložba  je pripremljena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Autor izložbe je Velibor Vidić, istoričar u Istorijskom arhivu Valjeva, a pripremljena je u saradnji sa gradskm opštinama Lazarevca, Mladenovca i Istorijskog arhiva u Valjevu, kao i više ustanova kulture.

 

Ove godine se obeležava 100.godišnjica od smrti Elsi Inglis, velike dobrotvorke srpskog naroda i međunarodno poznatog aktiviste za pravo žena.Od 14 potpuno opremljenih poljskih bolnica, za vreme Velikog rata, sa osobljem, opremom, šatorima, prevozom itd.10 je radilo na zbrinjavanju srpske vojske i naroda.U njihovoj organizaciji je bilo iz celog sveta preko 1500 osoba, uglavnom medicinskih radnika, vrhunskih hirurga i ostalih lekara i sestara.Srpski vojnici su posle njene smrti očekivali da će je SPC proglasiti za svetiteljku jer je za života činila čuda, prirodno, crkva po svojim kanonima traži da se čuda čine i posle smrti pa je ovo proglašenje izostalo.
U najteže vreme za srpski narod opremili su i poslali u Srbiju u vreme velikog ratnog stradanja i epidemija tifusa potpuno opremlje bolnice zajedno sa osobljem.Bile su postavljene u Kragujevac, Valjevo, Lazarevac i Mladenovac a kasnije su tokom i posle rata bili prisutni i u drugim mestima. Na Solunskom frontu takođe.


U septembru mesecu potomci Elsi Inglis su bili organizovano dočekani u svim mestima u Srbiji gde su bile njihove bolnice pa i u Lazarevcu.


RADNO VREME BILETARNICE

Radnim danima 09-12 | 18-20h, vikendom sat vremena pre početka programa. Karte se mogu rezervisati na telefon 011/8123-344

OSTALE NAJAVE

OBAVEŠTENJE

ORGANIZATOR PROGRAMA ZADRŽAVA PRAVA NA IZMENE