ЋИР | LAT

Moderna galerija-prateći program


29.Sep. 19:00

0 RSD

Izložba umetnosti Aboridžina "Kaning stočni put", Ambasade Australije

Moderna galerija Centra za kulturu Lazarevac u saradnji sa Ambasadom Australije u Republici Srbiji predstavlja izložbu umetnosti Aboridžina"Kaning stočni put".

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 29. septembra u 19 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac. Izložbu će otvoriti drugi sekretar Ambasade Australije  Maris Tebecis.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi umetnika  inspirisanih pomenutim Stočnim putem Kaning. 

Aboridžini iz zapadne Australije naseljavaju pustinjske predele hiljadama godina. Krajem 19. i početkom 20. veka širenje rudarstva u zapadnoj Australiji dovelo je do otkrića puta kojim bi stoka mogla da se pomeri iz Kimberlija do pijaca na jugu. Ovaj put, kao i 54 bunara koja su iskopana duž njega, postali su poznati kao „Stočni put Kaning“. Slične stočne staze su napravljene širom Australije po aboridžinskoj zemlji. Ovo je priča o jednoj od tih staza, ispričana iz perspektive Aboridžina, po čijoj zemlji je staza prolazila. Ovo je priča o kontaktu sa Evropljanima, o sukobu i opstanku, o egzodusu i povratku. Pre svega, ovo je priča o porodici, kulturi i zemlji.

Stočni put Kaning se proteže dužinom od 1800 km, od Viluna do Hals Krika u zapadnoj Australiji i prelazi preko tradicionalne zemlje mnogih umetnika koji izlažu na ovoj izložbi. Danas ovi umetnici stvaraju u zajedničkim umetničkim centrima i udruženjima koja se nalaze u mestima gde oni žive.

 

Izložba se realizuje u okviru "Festivala stranih kultura. Dani Australije", koji će se u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac održati od 29. septembra do 9. oktobra.

#

Filmski program
DŽOKER

Detaljnije
#

Muzički program
Vokalni kvartet „Sv.Roman“- Muzičke slike Beograda

Detaljnije
#

Scenski program
Prvi mjuzikl Narodnog pozorišta “Bolivud”

Detaljnije
#

Moderna galerija
Izložba radova Bojana Novakovića

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara