ЋИР | LAT

Moderna galerija


15.Sep. 19:04

15.Sep. 19:04

15.Sep. 19:04

15.Sep. 19:04

2016 RSD

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA "SEĆANJE. ŽIVOT I DELO MILIVOJA SIMIĆA"

Retrospektivna izložba "Sećanje. Život i delo Milivoja Simića", autorke Darinke Stanojević biće otvorena u utorak, 21. juna u 19 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac.

Izložba se realizuje u okviru manifestacije "Dani Lazarevca", uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

 

Na izložbi će biti predstavljen deo bogatog kulturnog nasleđa umetnika, radovi iz kolekcije galerije, ličnog fonda umetnikove kćerke i ostalih privatnih kolekcija, uz dokumentarni osvrt na život i  umetnikov doprinos jačanju kulturnih aktivnosti u Lazarevcu.

 

"Umetnički opus Milivoja Simića nemoguće je definisati jednostavnim likovnim rečnikom. Uprkos tome što su sva dela nastala u prepoznatljivom rukopisu, raznolikost motiva, tema i načina građenja likovnih kompozicija otkriva pred nama svestranog stvaraoca, koje ne beži od klasičnih umetničkih postulata. Naprotiv, upravo zasnivajući na njima svoj likovni izraz, Milivoje Simić definiše se kao slikar klasičnih formi, poetsko liričnog izraza sa sugestivnim interpretacijama. Njegova dela predstavljaju sentimentalno putovanje kroz lične,  intimne svetove, pretočene u simboličko umetničke imaginacije." (iz teksta kataloga)

 

Milivoje Simić je rođen 1953. godine u Aranđelovcu. Fakultet Likovnih umetnosti završio 1977. godine u klasi profesora Stojana Ćelića. Postdiplomske studije završio kod istog profesora. Studijski putovao u Amsterdam, Firencu, London. Pored slikarstva bavio se grafikom i grafičkim dizajnom. Dve godine radio na Institutu za grafiku FLU u Beogradu. Radio kao direktor tadašnjeg Doma kulture „Spasenija Cana Babović“ u Lazarevcu i direktor Smotre “Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu. Jedan je od osnivača Likovne kolonije “Grujica Lazarević“ u Rudovcima, Lazarevac. Preminuo je 2004. godine.

 

Uz izložbu je snimljen i kratak dokumentarni film o umetniku, nastao u saradnji sa Gem televizijom iz Lazarevca.

 

Izložba će trajati do 19. jula.

#

Filmski program
Priča o igračkama 4- Sinhronizovano

Detaljnije
#

Manifestacije
Konkurs za prodajni bazar domaćih proizvoda "MOJ ŠPAJZ" 2019

Detaljnije
#

Moderna galerija
Gostujuća izložba slika Milana Konjovića, Galerije "Milan Konjović", Sombor

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Noć bogova"

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara