ЋИР | LAT

Scenski program


13.Oct. 21:11

13.Oct. 21:11

13.Oct. 21:11

13.Oct. 21:11

2016 RSD

KONTAKT POZORIŠNA PREDSTAVA ZA MLADE "ZATO ŠTO TE SE PLAŠIM"

Pozorišna predstava za mlade „Zato što te se plašim“ uz tribinu/diskusiju nakon predstave

 

Centra za kulturu Lazarevac

Sreda, 11. maj u 13 časova

Ulaz slobodan!

 

Režija: Ivan Jevtović

Glavna uloga: Ivan Jevtović

Sporedne uloge: Milena Nikolić i Dejan Jajčanin

 Tekst: Dunja Petrović, dramaturg

 

Pozorišna predstava za mlade „Zato što te se plašim“, sastavni deo programa prevencije vršnjačkog nasilja, edukativnog je karaktera i pomaže širenju kulture nenasilja i tolerancije, daje prikaz loših i dobrih ponašanja i uči mlade ljude da je jedino pravo rešenje dobra komunikacija. Poruka koja je upućena mladima koji pokušavaju da nađu sebe u društvu poremećenih vrednosti, u kome je važnije šta nosiš na sebi, od onoga šta nosiš u sebi, jeste da je izlaz građenje svog stava, a ne prihvatanje svega što okolina nameće.

U drugom delu programa deci se obraćaju prof. dr Ratko Božović, sociolog kulture ponašanja ili prof. dr. Žarko Trebješanin, psiholog, koji decu upućuju u problem vršnjačkog nasilja, kroz analizu predstave koja se ovim problemom bavi.

 

- Empatija je najbolja odbrana od nasilja. Mi možemo da uvedemo u svaku školu policajce i obezbeđenje, da imamo detektore za metal, ali ako deca dolaze bez empatije, sa predrasudama i stereotipima, sigurno je da će biti nasilja - ukazao je profesor Trebješanin.

Program prevencije vršnjačkog nasilja sadrži tri dela: u prvom se kroz pozorišnu predstavu daje prikaz loših i dobrih ponašanja, u drugom psiholog tokom svog izlaganja upućuje decu u problem vršnjačkog nasilja, a zatim sa njima diskutuje, a u trećem delu glumcima deca sugerišu kako da reše konflikte iz predstave i na taj način se motivišu da na njima prihvatljiv način, konstruktivno rešavaju probleme i izbegavaju sukobe u svakodnevnom životu.

Glumac Ivan Jevtović, koji je i režiser predstave, istakao je kako je projekat nastao prema dijalog listi koju je ekipa dobila od dramaturškinje Dunje Petrović, što je bila baza za pripremu predstave. Akcenat je stavio na poslednji deo ovog programa, odnosno na interakciju sa decom, verujući da se iz njihovih reakcija mogu izvesti konstruktivni zaključci.

#

Filmski program
DŽOKER

Detaljnije
#

Muzički program
Vokalni kvartet „Sv.Roman“- Muzičke slike Beograda

Detaljnije
#

Scenski program
Prvi mjuzikl Narodnog pozorišta “Bolivud”

Detaljnije
#

Moderna galerija
Izložba radova Bojana Novakovića

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara