Filmski program


17.Jul. 21:00

18.Jul. 21:00

19.Jul. 21:00

20.Jul. 21:00

24.Jul. 21:00

25.Jul. 21:00

26.Jul. 21:00

0 RSD

Putujući bioskop 2017 - "Filmovi na putu", izbor iz fimskog programa Goethe instituta 2017


Centar za kulturu Lazarevac u saradnji sa Goethe institutom iz Beograda  i restoranom "Lazaretto" iz Lazarevca organizuje "Putujući bioskop 2017 -  "Filmovi na putu", izbor iz fimskog programa Goethe instituta 2017" .

Filmovi, savremene nemačke produkcije i kooprodukcije biće projektovani u bašti restorana Lazaretto, od 17. jula,  radnim danima u 21.00 čas.

Ovaj filmski karavan nosi naziv: „Filmovi na putu", a obuhvata filmove prikazane na Berlinalu i filmove ovenčane prestižnom nemačkom filmskom nagradom. Program je žanrovski raznovrstan, od urebesnih komedija, uzbudljivih biografija do drama.

  *U slučaju lošeg vremena projekcije će biti odložene. 

Raspored projekcija:

Ponedeljak, 17. jul u 21.00 čas - „Pozdravi iz Fukušime"

Nemačka 2016, 104 min, crno beli
Režija i scenario: Doris Deri
Uloge: Rozali Tomas, Kaori Momoi, Moše Kojen...

Bežeći od neostvarenih životnih snova, mlada Nemica
Mari putuje u Japan. Tamo se priključuje organizaciji „Klauns for help”, koja žrtvama tragedije u Fukušimi iz
2011. godine, koji još uvek borave u prinudnom smeštaju,
u svakodnevicu pokušava da unese barem tračak radosti. Mari tamo upoznaje tvrdoglavu staricu Satomi, poslednju gejšu u Fukušimi, rešenu da se po svaku cenu vrati u svoju razorenu kuću u kontaminiranoj zoni. Mlada Nemica pomoći će joj pri raščišćavanju, i tako se ove dve žene, toliko različite da različitije ne bi mogle biti, postepeno zbližavaju, suočavajući se istovremeno svaka sa svojim duhovima iz prošlosti.

 

Utorak, 18. jul u 21.00 čas - „Četiri kralja"

Nemačka 2015., 99 min, u boji
Režija: Tereza fon Elc
Scenario: Ester Bernstorf, Tereza fon Elc
Uloge: Moric Loi, Janis Nivener, Jela Haze, Paula Ber i dr.
Nagrade: Film je Bronzanu Nemačku  lmsku nagradu 2016. Jela Haze, koju nemačka publika poznaje i iz  lmova „Ratnica”, „Lolipop monster” i „Fak ju Göthe”, za ulogu u „4 Kralja” dobila je na Berlinalu 2016. Nagradu za zvezdu u usponu. Paula Ber, poznata i po ulozi u  lmu „Franc”, na Filmskom festivalu u Veneciji dobila je Nagradu za najbolju evropsku mladu glumicu.

„4 Kralja” je potresna drama o četvoro mladih i pametnih ljudi sa dubokim ožiljcima na duši. Sticajem tužnih okol- nosti, oni su prinuđeni da Božić provedu u psihijatrijskoj klinici za decu i omladinu. Nasuprot svim očekivanjima, jedni sa drugima i u društvu potpuno nekonvencionalnog psihijatra, oni će tamo provesti nezaboravne praznike.

 

Sreda, 19. jul u 21. 00 čas -  „Babai"

Nemačka / Kosovo / Makedonija / Francuska 2016.,
104 min, u boji
Režija i scenario: Visar Morina
Uloge: Val Maloku, Astrit Kabaši, Adriana Matoši, Dževdet Jašari i dr.
Nagrade: Drama „Babaj” Visara Morinasa, posvećena izbegličkoj problematici, na Filmskom festivalu u Minhenu 2015. dobila je čak tri – od ukupno četiri – nagrade koje se na toj manifestaciji dodeljuju ostvarenjima mladih lmskih stvaralaca. „Babaj” je dobio priznanje za najbolju režiju i za najbolji scenario, a nagrade su dobili i glumci koji tumače likove oca Gezima i sina Norija.

Gezim živi na Kosovu. Pre nego što će tamo devedesetih godina izbiti otvoreni oružani sukobi, on odlučuje da ode Nemačku, a da desetogodišnjeg sina Norija ostavi na brigu rođacima. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja Gezimu će poći za rukom da ostvari ovaj naum. Uprkos svim opas- nostima, Nori će poći u potragu za ocem, i uspeće da ga pronađe. Njihov susret neće, međutim, proteći onako kako su se Gezim i Nori nadali.

 

Četvrtak, 20. jul u 21.00 čas -  „Država protiv Frica Bauera"

Nemačka 2015, 105 min
Režija: Lars Kraume
Uloge: Burghart Klausner, Ronald Cerfeld, Sebastijan Blomberg

Nemačka nagrada za film 2016 u kategoriji najbolji igrani film, najbolji scenario (Lars Kraume), najbolja režija (Lars Kraume), najbolja muška sporedna uloga (Ronald Cerfeld), najbolja scenografija (Kora Prac), najbolji kostim (Ester Valc) 

Nemačka, 1957. I dok mlada Savezna republika želi da ostavi za sobom vreme nacional-socijalizma, jedan čovek se neumorno bori za to da počinioce izvede pred sud u sopstvenoj zemlji: 12 godina po završetku rata beskompromisni državni tužilac Fric Bauer dobija obaveštenje o tome gde se navodno krije Adolf Ajhman, nekadašnji glavni zapovednik SS-a. Zajedno sa mladim državnim tužiocem Karlom Angermanom, Bauer počinje sa istraživanjem pozadine. Međutim, dolazi do formiranja otpora iz najviših krugova. Počinje naizgled bezizgledna borba protiv nevidljivih protivnika, međutim, Bauer i Angerman ne odustaju, znajući da će potera za Ajhmanom i poslovno i privatno od njih zahtevati sve.

 

Ponedeljak, 24. jul u 21.00 čas  - „Hrabar poduhvat"

Nemačka 2014., 95 min
Režija: Kristijan Cibert
Scenario: Ariane Šreder, Kristijan Cibert
Uloge: Florijan David Fic, Julija Košic, Jirgen Fogel i dr.

Nagrade: Nemački zavod za lm i medije ocenio je „Hrabar poduhvat” kao lm velike umetničke vrednosti.

Hanes i njegovi prijatelji redovno odlaze na biciklističke ture. Kada im Hanes predloži da krenu na turu po Belgiji, prijatelji nisu baš oduševljeni. Nakon izvesnog vremena, on će im, međutim, otkriti da je neizlečivo bolestan. Belgija ima liberalan stav prema eutanaziji, pa bi zato želeo da se uputi baš tamo. Njegovi prijatelji su šokirani, ali ne uspevaju da ga navedu na to da promeni mišljenje. I tako mala grupa kreće na putovanje, na kome će saznati mnogo o životu i o tome koliko on zapravo vredi.

 

Utorak, 25 jul u 21.00 čas -  „Nijedan sistem nije siguran" / "Who am I"

Nemačka 2014., 106 min
Režija: Baran bo Odar
Scenario: Baran bo Odar, Jantje Frize
Uloge: Tom Šiling, Eljas M'Barek, Votan Vilke Mering i dr.
Nagrade: Nemačka lmska nagrada 2015. za najbolju montažu i za najbolju scenografiju

Benjamin je niko i ništa, kao da je nevidljiv. Kada upozna harizmatičnog Maksa sve će se, međutim, iz korena promeniti. Benjamin i Maks sasvim su različiti, ali imaju jedno zajedničko interesovanje: obojica su hakeri.

 

Sreda, 26. jul u 21.00 čas -   „Fak ju Gete"

Nemačka 2013., 113 min
Režija i scenario: Bora Dagtekin
Uloge: Elijas M’Barek, Karoline Herfurt, Katja Riman i dr.

Prevarant Zeki Miler proveo je 13 meseci u zatvoru. Po izlasku na slobodu kreće u potragu za plenom iz svog poslednjeg pljačkaškog pohoda, koji je zakopan ispod sale za  zičko jedne škole. Miler se zapošljava kao domar u toj školi, ali ga tamo ubrzo angažuju kao nastavnika na zameni. Gnjavi se sa problematičnom decom i sa jednom naivnom nastavnicom-pripravnicom. Učenici su mu toliko loši, da ne znaju pravilno da napišu ni „Fuck you Goethe” – pa odatle
i naslov  lma „Fak ju Göhte”. I tako ovaj mladić počinje nastavničku karijeru, o kojoj nikada nije ni sanjao.
Urnebesna komedija „Fak ju Göhte” Bore Dagtekina bila je najgledaniji nemački  film 2013. godine.

 

#

Filmski program
BABA JAGA - sinhronizovano

Detaljnije
#

Filmski program
ZA DANAS TOLIKO

Detaljnije
#

Muzički program
Концерт хора Дечјег културног центра Београд - РоКласика

Detaljnije
#

Moderna galerija
Изложба скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara