Likovni program


05.Sep. 20:00

0 RSD

40 GODINA CENTRA ZA KULTURU LAZAREVAC - Izložba filmskih plakata iz arhive Centra za kulturu Lazarevac

Ne zna se tačno kad je odigrana prva bioskopska predstava u Lazarevevcu. Lazarevčani na žalost, nisu pokazali neku veliku sklonost da beleže neke bitnije događaje koji bi jednog dana mogli da budu značajni za istoruju grada. Ipak, ostalo je zabeleženo da su se u periodu između I i II svetskog rata bioskopske projekcije odvijale u kafani „Okean“ koja se nalazila na prostoru današnjeg lokala „Foto Paula“. Radilo se o putujućem bioskopu. Bilo je to doba nemih filmova, a posebno su popularni filmovi sa Čarli Čaplinom.
Redovan bioskopski repertoar počeće da se odvija tek od 50-tih godina XX veka i to, za u to vreme konfornoj dvorani, u objektu u centru grada, u kojem se nalazila i biblioteka. Sada je to ruinirana zgrada u kojoj se još uvek nalaze Radnički univerzitet i Opštinsko veće sindikata. Dvorana je imala oko 200 mesta. Bioskop je tada bio vrlo popularan, predstave izuzetno posećene, često se tražila i karta više, pa ni tapkaroši nisu bili retkost. Veliku pažnju građana svake godine tih 70-tih godina zaokupljao je FEST. Ostaće zapamćeno da se na FEST-u 1972.godine, na projekciji svoga filma „Svlačenje“ („Taking Off“) u lazarevačkom bioskopu, publici lično poklonio čuveni režiser Miloš Forman sa delom glumačke ekipe.
Ipak, svoje najbolje dane bioskop će doživeti tek otvaranjem Doma kulture „Spasenija Cana Babović“. Izuzetnu privrženost filmu i bioskopu Lazarevčani će ispoljavati godinama. Tako će ostati zabeleženo da je lazarevački bioskop u prvoj polovini 80-ih godina XX veka bio je u prvih 5 najposećenijih bioskopa na svetu u odnosu broj gledalaca-broj stanovnika. Za 40 godina rada bioskopa u okviru filmske delatnosti Centra za kulturu prikazano je oko 4.000 filmova. Zahvaljujući tadašnjem uredniku bioskopskog programa i kinooperaterima sačuvan je zavidan broj filmskih plakata što čini jednu zaista značajnu zbirku.


Za 40 godina :
* Odigrano je oko 4.000 filmova
* Održano je preko 12.500 projekcija
* Više od 1.300 000 gledalaca
*Lazarevački bioskop u prvoj polovini 80-tih godina XX veka bio je u prvih 5 najposećenijih bioskopa na svetu u odnosu broj gledalaca-broj stanovnika.
* Za pojedine projekcije domaćih filmova u ranim 80-tim cena ulaznica kod tapkaroša bila je i duplo veća nego na blagajni.
* Ako bi se sve održane projekcije spojile tako da idu jedna za drugom, biskop je neprekidno radio preko 3 godine.

#

Scenski program
Pozorišna predstava "Ruska smrt - votka i šampanjac "

Detaljnije
#

Likovni program
Izložba "Redukcija", izbor radova iz umetničke zbirke Centra za likovno obrazovanje "Šumatovačka"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Izložba slika "Priče o čoveku - ptici", Mila Šaule

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara