ЋИР | LAT

Likovni program


28.Feb. 19:00

0 RSD

Izložba "Rimska kuhinja", autorke Suzane Anastasov Marković

Izložba "Rimska kuhinja", autorke Suzane Anastasov Marković biće otvorena u utorak, 28. februara u 19 časova u galeriji "Savremenici", u Centru za kulturu Lazarevac.

Velika rimska imperija ostavila je traga u mnogim sferama žvota danas. Koliko su bili poznati po svojim ratnim veštinama, umetnosti, arhitekturi, književnosti, toliko su poznati i po gastronomskim specijalitetima, feštama i zabavama u kojima su uživali.

Izložba "Rimska kuhinja" na specifičan način dočarava svakodnevni život starih rimljana kroz gastronomiju. Od I veka nove ere, doba najveće moći i bogatstva, Rim menja svoj način života i do kulinarstva stvara prefinjenu umetnost. O tome kako su živeli, gde su spremali i koju hranu, kako su se hranili siromašni, bogati, legionari, gladijatori ili pak plemići - govori izložba "Rimska kuhinja".. Sastavljena je od 15 tabli, od kojih svaka obrađuje po jedan segment. Jako su se na trpezama imperatora često nalazila egzotična jela, oni su najviše voleli voće i povrće: Tiberije je obožavao krastavac, a Avgust je voleo šparglu...

Ugljenisani ostaci hrane pronađeni tokom  arheoloških iskopavanja u Herkulaneumu, gradu uništenom kada i Pompeja u erupciji Vezuva 79 god, pokazuju da su Rimljani bili začetnici ne samo "mediteranske ishrane", već i "globalizacije hrane"  danas prisutne gotovo u svim supermarketima. Neime, vino su uvozili iz Galije i sa Kipra, ulje iz Andaluzije, med iz Grčke, a garum, fermentisani riblji sos (za kojim su ludeli), iz Portugala.

 

 

#

Filmski program
Ad Astra

Detaljnije
#

Filmski program
Pijavice

Detaljnije
#

Manifestacije
Konkurs za prodajni bazar domaćih proizvoda "MOJ ŠPAJZ" 2019

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Noć bogova"

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara