Likovni program


19.Nov. 13:00

RSD

Izložba "Redukcija", izbor radova iz umetničke zbirke Centra za likovno obrazovanje "Šumatovačka"

Od četvrtak, 19. novembra 2020. u galeriji "Simonida", Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena izložba "Redukcija", izbor radova iz umetničke zbirke Centra za likovno obrazovanje "Šumatovačka".

Izložbu čine radovi Koste Bogdanovića, Dušana Otaševića, Uroša Đurića, Dragoljuba Todosijevića Raše, Branka Miljuša, Milana Marinkovića Cila, Mihaila Petkovića, Momčila Antovića Mome, Koste Bunuševca, Zorana Popovića, Milivoja Pavlović a Miška, Gabrijela Glida, Koče Ognjenoviće i Maše Milenković.

Izbor umetničkih radova "predstavlja presek prikupljačke delatnosti škole koja se na umetničkoj mapi Srbije pozicionirala u domenima savremenog vizuelnog stvaralaštva, u različitim umetničkim medijima..."


Centar za likovno obrazovanje "Šumatovačk" je gradska ustanova kulture, koja ima status ustanove od značaja. Osnovana je 1948. godine pod nazivom Kurs crtanja i vajanja, i predstavljala je jedinu ustanovu tog tipa na prostoru bivše Jugoslavije, koja u delatnosti objedinjuje umetnost i pedagogiju. Smeštena je u zgradi originalno sagrađenoj kao Škola na vazduhu, 1931. godine, prema projektu arhitekte Ignjata Popovića, koja je predstavljala reprezentativni objekat rane moderne. Zgrada je izmenjena osamdesetih godina prošlog veka, u saglasnosti sa namenom i danas obuhvata dva objekta ukupne površine 364m2 u kojima se nalaze:
atelje za crtanje i slikanje;atelje za skulpturu, mozaik i dečije radionice;atelje za grafiku, ikonopisanje i kostimografiju; studio za nastavu fotografije i digitalnih medija; fotolaboratorija;
izložbeni prostor – Galerija Stepenište...

#

Filmski program
PAKLENE ULICE 9

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Moja žena se zove Zlatko"

Detaljnije
#

Manifestacije
Konkurs za izlagače na prodajnom bazaru umetnina i rukotvorina "Art kvart"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Izložba "Boja kao tačka susreta večnog i prolaznog", Dragane Grujičić

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara