Moderna galerija-prateći program


11.Sep. 18:00

0 RSD

Projekcija filma „Slikar i beračica grožđa“, reditelja Nikole Lorencina, uz promociju knjige "Pisma iz Šida", autorke Marije Demšar i reč Vesne Burojević, direktorke Galerije “Sava Šumanović”.

U sklopu manifestacije "Lepini dani" i gostovanja izložbe slika "Poslednja decenija Save Šumanovića", Galerije "Sava Šumanović", Šid u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac u utorak, 11. septembar u 18.00 časova realizovaće se projekcija dokumentarno igranog filma „Slikar i beračica grožđa“, reditelja Nikole Lorencina, uz promociju knjige "Pisma iz Šida", autorke Marije Demšar.  O filmu i knjizi će govoriti Vesne Burojević, direktorka Galerije “Sava Šumanović”.

O filmu:

Jedna devojka, deportovana iz Slovenije početkom rata 1941. godine, dospeće u Šid, u dom slikara Save Šumanovića. O svojim danima u slikarevoj kući vodiće beleške - biće svedok hapšenja i mučkog ubistva Save Šumanovića, 1942. godine. Zapisi devojke Marije Demšar, iz Zabrežnika u Sloveniji, potakli su autore da snime film o Slikaru i beračici grožđa!

Zapisi devojke Marije Demšar, iz Zabrežnika u Sloveniji, potakli su autore da snime film o Slikaru i beračici grožđa!

O slikaru Savi Šumanoviću, njegovom životu, radu, trenucima intime i smernog življenja u rodnome Šidu, u prvim ratnim godinama (do slikarevog utamničenja, 28. avgusta, i njegove smrti na stratištu u Mitrovici, noću 29. avgusta 1942.) saznajemo nepoznate činjenice. Sledimo, iz dana u dan, životni interieur, intimu svakodnevnih događanja i neprimetnih pojedinosti koje su ispunjavale sate i poslednje otkucaje slikarevog života. Bilo je to u vremenu boravka devojke Marije Demšar (kasnije udate Stanonik) u domu Šumanovićevih, od septembra 1941. godine, pa do kraja rata, 1945! Marija je ona bila svedok i, često, saučesnik u Savinom životu!

U ulogama:

Devojka Marija, deportovana iz Slovenije - Ljiljna Dupalo
Sava Šumanović - Igor Đurik
Persida, Savina mati - Marija Čikarić

Narator - Jovan Pavliček
Glas Majke - Ružica Lukić
Glas Marije - Marija Stokić
Glas Save Šumanovića - Dragan Vučelić

Ton-majstor u studiju Radio Beograda: Goran Ivković
Snimatelj zvuka: Petar Stojčić
Pomoćnik reditelja: Cvetin Aničić
Direktor fotografije: Ljubomir Avramović
Montažer slike i zvuka: Dragan Ćirjaković

Producenti:
Dragan Kovačević, 'Salamander film', Beograd,
Lazar Lalić, 'Arhitel produkcija', Beograd.
Vesna Burojević, Galerija slika Sava Šumanović
Scenarista i reditelj: Nikola Lorencin

 

O knjizi:

“Pisma iz Šida” (Galerija slika “Sava Šumanović”, Šid 2014) Marije Demšar (1910-1989), neposrednog svedoka života porodice Šumanović za vreme Drugog svetskog rata.

Ovo raritetno izdanje sačinjeno je od 10 pisama, 17 dopisnica i jedne razglednice (čestitke), napisane rukom Marije Demšar, prognanice iz Slovenije (Zabrežje, opština Žiri), koja je igrom slučaja provela kao pomoćnica u kući porodice akademskog slikara Save Šumanovića u Šidu, od 20. septembra 1941. do 10. avgusta 1945. godine.

 Priča o devojci iz Slovenije, pismima, umetniku i ratnim godinama u Šidu, inspirisala je režisera Nikolu Lorencinija. Umetničko-dokumentarni film “Slikar i beračica grožđa”(2014) snimljen je na osnovu sećanja Marije Demšar koje je ispričala svojoj ćerki. 

Prevod sa slovenačkog jezika: dr Maja Đukanović

#

Filmski program
PAKLENE ULICE 9

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Moja žena se zove Zlatko"

Detaljnije
#

Manifestacije
Konkurs za izlagače na prodajnom bazaru umetnina i rukotvorina "Art kvart"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Izložba "Boja kao tačka susreta večnog i prolaznog", Dragane Grujičić

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara