Moderna galerija


06.Dec. 19:00

RSD

Dokumentarna izložba „Srbija i Srbi na filmu u oslobodilačkim ratovima 1912-1918“


U okviru obeležavanja manifestacije "Dani Kolubarske bitke", u petak, 6. decembra u 19.00 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena dokumentarna izložba „Srbija i Srbi na filmu u oslobodilačkim ratovima 1912-1918“, Jugoslovenske kinoteke.

Izložba predstavlja  nastavak i dopunu postavke izložbe „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, realizovane  povodom obeležavanja stogodišnjice izbijanja I svetskog rata 2014. godine. Skoro trideset gradova Srbije i Republike Srpske do sada je imalo priliku da vidi tu izložbu.

Zamisao nove izložbe istih autora, Aleksandar Erdeljanović i Božidar Marjanović, uz saradnju na vizuelnom planu Marijane Cukućan i Irine Кondić, bio je da se šest godina srpskog ratovanja za oslobođenje i ujedinjenje prikaže kroz kinematografiju naših prostora u celini, počevši od svih značajnih snimanja u periodu 1912 – 1918, preko igranih filmova stranih autora na naše teme, do učešća srpskih umetnika u drugim kinematografijama toga doba, kao i da celu postavku prate odabrani filmovi i filmski inserti. Veći deo fotografija, filmskih sličica, isečaka iz štampe, dokumenata i pre svega filmova koji čine sastavni deo ove izložbe, biće po prvi put predstavljen našoj javnosti.

Više na: http://www.kinoteka.org.rs/srbija-i-srbi-na-filmu-u-oslobodilackim-ratovima-1912-1918/


#

Filmski program
Videoteka - FEST 2024

Detaljnije
#

Scenski program
Позоришна представа за децу "Ко је украо васкршња јаја"

Detaljnije
#

Scenski program
Позоришна представа „СТРАХ У ОПЕРИ" - Атеље 212

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara