Moderna galerija


02.Feb. 19:00

0 RSD

Izložba crteža "Jedna zemlja", Nikole Radosavljevića

Moderna galerija Centra za kulturu Lazarevac  u četvrtak, 2. februara u 19 časova započinje svoju izlagačku sezonu 2017. godine otvaranjem izložbe crteža "Jedna zemlja", Nikole Radosavljevića.

"Sposobnost da putem likovnih predstava ukaže na nešto što nije neposredno oslikano, a ipak prebiva u svakoj pojavi, podarujući joj prisustvo, približava Radosavljevića postmodernom prekoračenju opsega slike, upućujući posmatrača na ono što je izvan rama, što se prostire ne samo na slici, kao predstavi, već i u samom izlagačkom prostoru, što svemu - i posmaračima i posmatranom, i ljudima i predmetima, i viđenjima i predstavama, daje duhovnost." (iz teksta kataloga)

Biografija:

Radosavljević Nikola, rođen u Užicu, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, atelje grafika i knjiga, 2014.  Master studije zavrsio na istom fakultetu, odsek grafike u klasi redovne profesorke Gordane Petrovic, 2015.  Dobitnik je šesnaest nagrada iz oblasti crteža i grafike, od kojih su posebno značajne: nagrada učiteljskog fakulteta u Užicu, na XI  medjunarodnom  grafičkom bijenalu suve igle, u  Užicu, 2013. specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti, 12. medjunarodni salon stripa, SKC, Beograd, 2014. nagrada je dodeljena za umetničku knjigu. Bio je deo tima koji  je osvojio zlatnu  medalju  Praškog kvadrijenala, “For provoking a dialogue”, nacionalnog  nastupa studentske sekcije, Prag, Češka, 2015. Nagrada FPU za najbolji grafički list na master studijama iz fonda Mihajlo S. Petrov,  MPU Beograd, 2016. Nagrada za doprinos tehnici suve igle i grafički list, VI međunarodni bijenale EX LIBRISa, Istorijski arhiv, Pančevo, 2016.

Učestvovao na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Kina, Švajcarska, Rusija, SAD…).

Do sada je organizovao osmanaest samostalnih izlaganja po konkursu i pozivu (Kotor, Kraljevo, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Kikinda…), od čega se posebno izdvajaju  izložbe 31 205- crteži i slike , Gradska galerija Kotor, Crna Gora, When the world was young,  velika galerija Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd, izložba kolaža i video radova “Bliskost“, galerija AB Maglaj, Maglaj, Bosna i Hercegovina.

Stipendista iz nekoliko različitih fondova.Po izboru urednika rubrike magazine ELLE “39 najuspešnijih mlađih od 30”, svrstan u 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji, oblast vizuelnih umetnosti, novembarsko izdanje. Učesnik grafičke kolonije “Grafika 2016”, Centar za Kulturu Smederevo.

Student druge godine doktorskih studija FPU u Beogradu.

Saradnik demonstrator na predmetu grafika 2 FPU Beograd.

Bavi se grafikom, crtežom, i proširenim medijima u oblasti crteža.

 

#

Manifestacije
Kulturno leto JUL 2020.

Detaljnije
#

Muzički program
Koncert benda "Britke sablje"

Detaljnije
#

Scenski program
Predstava za decu "Kalamandarija"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Izložba radova lazarevačke umetnice Anke Stojanović

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara