Moderna galerija


15.Nov. 19:00

0 RSD

Izložba slika "Antiseptik", Nemanje Mate Đorđevića

U četvrtak, 15. novembra 2018. godine u 19.00 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena izložba slika “Antiseptik”, Nemanje Mate Đorđevića.

Slikar Mate Đorđević će se predstavi publici radovima iz perioda  2017-2018.godine, koji su “plod velikog rada i osobenog  rukopisa, koji tvore jednu izuzetnu fantazmagoriju, tako važnu nama sa „ovih prostora“, ali evo i Francuzima“, kako je svojevremeno ocenio akademik Vladimir Veličković, govoreći o Đorđevićevom radu.

Sam autor povodom izlaganja kaže: “Raditi svoj posao pošteno to je za mene apsolutna retkost u najširem mogućem smislu. Da čovek ne mešetari i laže, gore-dole, sam sa sobom, mi smo svi “napukla bića“ koja stvaramo u nekom obliku izveštačenog raja. S druge strene, svet je u mučeničkom delirijumu mešetarenja, mene su nadjačale sopstvene mane kao i svakog čoveka toliko da je pitanje koliko vidim sve aspekte izvan sebe,  recimo propadanje, nestajanje, smrt... već same po sebi imaju   imunitet  . Ali da ne pobegnem od  niti... ako je  ono unutrašnja mediokritetsko  ružno... nameće nam  se odgovor po inerciji same gravitacije čime treba popuniti prostor... dobrim namerama, delanjem zar ne?... Ali čovek voli da kultiviše najgore stvari u sebi, da ih uzgaja sve dok ne dobiju oblik sujeverja. U svom tom najgorem obliku, dok ne udovolji svojoj poniznosti. Kod Prusta ima  čuveni usklik: ”A la malveillance!”(za zlonamernost ). U najgorim situacijama po čoveka  on će kao divergent  izrasti na tlu svojih  ideja, koje će ga pre ili kasnije poraziti.Tako i moje slike,  rastu protiv moje volje i eto ih tu u Lazarevcu. Baza su radovi iz 2017-18.godine nastali u Francuskoj, no gosti na izložbi su dva rada iz 2013-14.godine koji jasno akcentiraju taj moj prtljag, njih sam uveo u postavku da bih dobio neko vrstu distance i  varijacije u stepenima kao i suštini .”

Dok sam naziv izložbe sugeriše, već davnu odanost, temama koje su mi bliske, kao što znamo ovim hemijskim sredstvom se u najvećoj meri tretira koža i rane nastale na njoj,sve sa ciljem dezinfekcije,time sam vam rekao dovoljno. “

Mate će se prestavlja publici, pretežno velikim platnima, po autoru tzv. “slike sa kojih curi nesreća”.  

Mate je rodjen u Beogradu 1983.godine. Živi i radi na relaciji Beograd-Pariz od 2014.godine.

Dobitnik je domaćih i internacionalnih nagrada: Nagarada za crtež Vladimir Veličković,  tri nagrade (Roux et Tronchet fonda za slikarstvo ,Pierre David-Weill fonda za crtež ,kao i nagradni boravak od godinu dana u studiju Francuske akademije ) Francuske Akademije nauka i umetnosti sektor lepih umetnosti, nagradu za crtež Osten (Makedonija), finalista fonda Antonia Marena, nagradni rezident Bern Švajcaska,  itd.

U pratećem tekstu kataloga, u vidu poeme, Boris Mandić piše:

“Tmina je obojena krvlju, nazirem u sebi obrise nedovršenosti: moje stvaranje je greška koja se zove Istorija.

Ja sam tačka gde se, kao na balu Mefistofelesa, okupljaju anonimni grehovi koji igraju veštičije kolo besmisla.

Ja sam punoća praznine ispisana na tabli uzaludnosti.

Vidim u budućnost prošlosti: tri sive lobanje pišu klinastim pismom urezanim u meso. Tamo stoji: otrovna ljubičica je prouzrokovala smrt jedne omanje afričke države. Ništa strašno, prava sitnica, milion mrtvih.

Ja sam groblje umrlih slova; ponekad navrati, onako slučajno, u prolazu, reč bez jedne noge, da ostavi plastično cveće koje vrišti.“

 

Izložba će trajati do 30. novembra 2018. godine.

 

 

#

Manifestacije
Kulturno leto JUL 2020.

Detaljnije
#

Muzički program
Koncert benda "Britke sablje"

Detaljnije
#

Scenski program
Predstava za decu "Kalamandarija"

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara