Moderna galerija


12.Mar. 18:00

RSD

Изложба скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић


Март месец у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац биће посвећен изложби скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић, чије је отварање заказано за уторак, 12. март у 18.00 часова. 

Изложбу „Полихромија у камену"  чине скулптуре у камену, концептуално осмишљене у оквиру уметничко-истраживачки пројекат  синергије различитих научних упоришта, нарочито општа теоријска проучавања из области геологије и уметничких утицаја у циљу остваривања специфичног скулторског израза.

„ Концепт „Полихромија у камену“ указаје на важност познавања материјала, примера из прошлости, вежности генезе скулпторског изражавања кроз историју уметности, а све то са циљем стварања резултата које се налази на супротној страни онога што је до сада било познато под термином полихромија. Један процес вишебојности у скулптури, који је трајао више хиљада година и био везан за човеково деловање на камен, овим радом заправо је враћен на почетак, односно представљен је реверзабилни процес полихромије, у којем крајњи резултат није везан за људскоуметнички фактор, већ је полихромија настала деловањем природних агенаса. " (реч ауторке, из текста каталога)

Изложба се може погледати до 31. марта 2024. године.

Биографија

Татјана Каравелић, рођена 1991. године у Ужицу. 

Факултет примењених уметности у Београду уписала је 2010. године. Диплому примењени уметник на одсеку Примењено вајарство стиче 2014. године, а 2015. завршила је Мастер студије на истом факултету. 2017. године уписала је докторске студије на Факултету примењених уметности у Београду, студијски програм – Примењене уметности и дизајн. 2022. године одбранила докторско-уметнички пројекат на тему „Полихромија у камену – Изложба скулптура“ и стекла звање доктора уметности. 

Од 2016. до 2023. године je била у статусу сaмосталног уметника, члан је УЛУПУДСа и УЛУС-а. Награђивана је више пута на нивоу факултета и након студија као самостални уметник на колективним изложбама и конкурсима у области скулптуре

. До сада је реализовала пет самосталних изложби скулптура у камену у Ужицу, Београду, Голупцу, Деспотовцу и Смедеревској Паланци. 

Излагала је на многобројним колективним изложбама у Србији, Црној Гори, Републици Северној Македонији, Босни и Херцеговини и Хрватској. 

Била је учесник бројних ликовних колонија и међународних симпозијума. 

Остварила је стручан допринос у неколико пројеката финансираних од стране Републике Србије. 

Истакла се као аутор и организатор уметничких колонија, као и међународних, колективних изложби. 

Аутор је преко двадесет изведених и постављених скулптурских решења, рељефа, споменика, портрета, скулптура галеријског формата и већих димензија које се налазе у колекцијама и јавним површинама екстеријера и ентеријера у Србији, Црној Гори, Републици Северној Македонији и Хрватској. 

Од 2017. године је ангажована као Сарадник у настави, док од 2022. године учествује у настави као Предавач ван радног односа у оквиру одсека Примењено вајарство Факултета примењених уметности у Београду. 

Од 2023. године је доприносила као Спољни стручни сарадник за обављање послова везаних за координацију комисија за Ликовну културу и припрему наставе и учења за образовне профиле у подручју рада Култура, уметност и јавно информисање, док је од септембра 2023. године ангажована као Самостални стручни сарадник при Заводу за унапређивање образовања и васпитања у Београду. Од 2024. године је ангажована у служби РТС баштина и културна продукција – Галерија РТС, Радио Телевизија Србије у Београду.

#

Filmski program
Videoteka - FEST 2024

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara