Moderna galerija


19.Oct. 18:00

RSD

Изложба слика "Одбљесци" Светлане Јовановић


У четвртак, 19. октобра у 18.00 часова у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац биће отворена изложба слика "Одбљесци", Светлане Јовановић.

Изложба се састоји од серије слика, видео рада и подне исталације, где базично место интересовања уметнице представљају одбљесци воде, повезани личним, интуитивним ритмом и доживљајем материје воде. 

"Вода, materia prima, јe  основи свега. Oнa je  извор живота, али и упозорење да  га без ње не може бити. Потребно нам је хитно еколошко освешћење. Кроз своје радове провлачим поремећен однос човека и природе који треба освестити  и тражити нове начине повезивања. Кроз делање у  уметности можемо покушати да се покидане нити поново повежу." (реч ауторке из текста каталога)

Изложба се може погледати до 6. новембра 2023. године. 

Биографија

Рођена 1978. године у Шапцу. У родном граду је завршила  основно и гимназијско образовање.

Дипломирала  на Факултету ликовних уметности у Београду 2003. године.

Магистрирала је на интердисциплинарним последипломским студијама, група за вишемедијску уметност, код професора Чедомира Васића и  Владана Радовановића.

Члан је УЛУС-а од 2004. год., а  звање самосталног уметника  добила 2006. год. Од 2010. ради као професор цртања и сликања у средњој уметничкој школи ''Теxноарт Београд''.

Светлана је излагала на 15 самосталних и великом броју групних изложби. Учесница је многих  ликовних колонија од којих издваја: Мишарску колонију, Колонију Шабачке гимназије, Пожаревачку ликовну колонију, колонију  „Власина 2020“ и Грочанску ликовну колонију 2023.

Њени радови се налазе у приватним колекцијама у земљи и иностранству.

Полазнa тачка у уметничком деловању Светлане је природа, коју испитује у различитим медијумима. Било да ради велике формате прекривене текстуром, било дa површину слике посипа пигментима или  просипа cпектар плавих лазура  по папиру,  гради материју слике саткану од импулса природе. Радови подразумевају  и  монументалан цртеж којим стрпљиво гради  доживљене пејсаже на ивици са реалним,  али и онај, апстрактни где видимо плетење, пулсирање енергије добијене посматрањем микро пејсажа. Интересовања је воде ка истраживању  простора у амбијенталним инсталацијама где испиитује могућности видеа, фотографије, керамике, звука у доношењу неисцрпне теме - 4 (пра)елемента.

У свом раду покушава да подвуче значај и важност природе, скрене пажњу на неопходност очувања природне средине и обнављање покидане везе између човека и природе.

#

Filmski program
BACK TO BLACK

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara