Moderna galerija


09.Nov. 18:00

RSD

Изложба „Женственост у геометријској апстракцији", ауторски пројекат Мионе Марте Марковић


У четвртак, 9. новембра 2023. године у 18.00 часова у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац биће отворена изложба „Женственост у геометријској апстракцији", ауторски пројекат Мионе Марте Марковић. На изложби ће бити приказани радови седамнаест академских уметница из Србије чија се  уметничка промишљања и истраживања крећу у области геометријске апстракције: Босиљка Зиројевић Лечић, Дања Текић, Емилија Радојичић, Јагода Живадиновић, Јасна Гулан Ружић, Корина Губик, Мила Гвардиол, Миљана Раденковић, Нина Тодоровић, Сања Ђорђевић, Соња Костић,
Силвиа Ковјенић, Вишња Петровић и Вјера Дамјановић.

„Изложба „Женственост у геометријској апстракцији” има за циљ представљање и приближавање публици савремених ауторки из Србије чије је поље уметничког истраживања везано за геометријску апстракцију. На поставци је заступљено више грана ликовних уметности: сликарство, цртеж, дигитална графика и рељефна скулптура... Иако је појам женствености тешко, у свакодневној визуелној интуицији, повезати са ригидним геометријским формама, овом изложбом желела сам да ставим у јукстапозицију та два наизглед тешко спојива концепта, попут нелогично сучељених предмета у метафизичким сликама Ђорђа де Кирика. Уметнице које су учеснице ове изложбе, граде своју женственост ван стереотипа и атрибута које су кроз историју били етикетирани као „женски”, оне нас не заводе путеношћу, „женственошћу визуелне форме”, него бритким интелектом и врхунским талентом. " (реч ауторке др Мионе Марте Марковић, из текста каталога).

Изложба ће трајати до 20. новембра 2023. године.

Биографија ауторке

Миона Марта Марковић рођена је 1979. године у Сомбору. Дипломирала је 2004. године на Факултету Примењених уметности у Београду, на Одсеку зидно сликарство, а потом је 2007. године магистрирала на Accademia di Belle Arti у Напуљу. Године 2018. одбранила је докторску тезу на Università Sapienza  (Рим) на смеру савремене историје уметности. 

Чланица је УЛУС-а од 2006. и од 2009. године стиче статус самосталног уметника, а 2023. године постала је чланица и УЛУПУДС-а. Публици се самостално представила двадесет девет пута и учестволала је на преко седамдесет колективних изложби превасходно у Италији и Србији. 

Узима удела на стручним конгресима, као и на међународним ликовним колонијама. 

Поред сликарства бави се и теоријом, писањем рецензија и каталога визуелним уметницима и истраживањем за свој ауторски пројекат.

#

Filmski program
BACK TO BLACK

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara