Muzički program


15.Jan. 20:00

RSD

Pariska noć u Lazarevcu

Za uspešan početak Nove 2020. godine, našoj vernoj publici poklanjamo delić pariske atmosfere

Vrsni muzičari iz Francuske, pravi virtuozi na svojim instrumentima:

Guillome Juel- poznati gitarista grupe ZAZ, koji na turnejama po čitavom svetu svira u najvećim koncertnim dvoranama - možete to videti i na njegovom sajtu prezentacije https://gipsytraffic.com/ .

Daniel Asseo, gitara ( https://asseo.fr/ ) koji već 20 godina nastupa na svetskim scenama, odlični Fedor Ruškuc i vokalna solistkinja Ana Stayer, ( https://www.anastayer.com/) koja svojim glasom očarava.

Virtuozne teme i intenzivne improvizacije dve gitare i kontrabasa doneće autentični zvuk džez manuša i parisku atmoferu.

 

Biografije:

Grupu vodi gitarista Daniel Asseo, koji svira ovu vrstu muzike već 20 godina, kako u Francuskoj, tako i širom sveta. Komponovao je dela za svoj bend Palinka, sa kojim je izdao 3 albuma. Sa Palinkom je nastupao u Francuskoj,Španiji, Engleskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Meksiku, Šri Lanki, Maroku, Tunisu...Ovoga puta, na koncertu će biti izvedene kompozicije Đanga Rajnharta, ali i autorska dela u nešto modernijem stilu, sa primesama istočnjačkog zvuka…

Guillaume Juhel je počeo da svira gitaru sa 14 godina.U radu sa profesorom Alainom Modatom pristupa različitim stilovima i tehnikama, što mu omogucava da proširi svoje muzičko umeće. 2002. godine Guillaume otkriva džez manuš gitaristu Đanga Rajnharta i odlučuje da se u potpunosti posveti proučavanju ovog stila. Svira sa muzičarima kao što su Angelo Debarr, Didier Lockvood, Serge Krief, Ninine Garcia, Thomas Dutronc... 2009. godine Guillaume upoznaje pevačicu Zaz, sa kojom nastupa na turnejama po celom svetu. 2017. godine osniva svoju grupu "Gipsi Traffic", inspirisanu muzikom Đanga Rajnharta. To su francuske sving muzičke priče, sastavljene uglavnom od originalnih dela, na raskršću između tradicionalnog i modernog.

Fedor Ruškuc se bavi muzikom od detinjstva, svirajući prvo violinu, a zatim i kontrabas. Studirao je muziku na akademijama u Austriji i Nemačkoj. Nastupao je širom Srbije i sveta. Dobitnik je brojnih nagrada s ansamblom "East Affair", Kvintetom Magnusa Mela i Kvartetom Ferenca i Magnusa Mela (FUMMQ), s kojima je 2008. godine dobio i priznanje za najboljeg basistu, koje nosi ime Džimija Vuda. Nastupa širom Evrope, kao i u Rusiji i Aziji, a može se čuti na više desetina izdanja s raznim sastavima. S grupom "East Affair" 2010. godine učestvuje u filmu WDR televizije "Global Lokal" . Sarađivao je, između ostalih, i sa muzičarima poput: Kita Koplanda, Denisa Rolanda, Antonija Beneta, Eliota Mejsona, Uvea Plata, Stjepka Guta, Adama Klema i dr. Stalni je član Kvarteta Ferenca i Magnusa Mela, kao i Kvinteta Magnusa Mela, zatim ansambla "East Affair" i Evropskog džez orkestra "Istok zapad" (TWINS 2010). Godine 2013. nastupio je i na prvom Džez festivalu "Ubud Village", na indonežanskom ostrvu Bali.

Ana Stayer je od malena bila okružena muzikom i vrlo je rano počela da peva i svira. Diplomirala je violu-odsek za klasičnu muziku na Kraljevskoj Muzičkoj Akademiji u Stokholmu, Švedska. Uporedo pohađa i časove solo pevanja kod profesorke Kerstin Viberg na istoj akademiji u Stokholmu. Njen topli, ali i snažni glas, koji je nasledila od svoje majke, omogućio joj je da postane član renomiranog hora iz Pariza, "Gospel pour 100 voix". Sa ovim horom je imala na stotine koncerata u Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj i Francuskoj (između ostalog u Berci Areni u Parizu, koja prima 20 000 ljudi). Kao vokalna solistkinja je mnogo puta nastupala sa talentovanim džez manuš muzičarima u Francuskoj, Engleskoj, kao i u Maroku – u Tangersu, na TanJazz festivalu. Trenutno priprema novi projekat u kojem tradicionalne pesme s Balkana donosi minimalistički, jednostavno i iskreno, prenoseći svojom interpretacijom najdublja ljudska osećanja i stvarajući poseban zvučni ambijent.

#

Filmski program
PAKLENE ULICE 9

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Moja žena se zove Zlatko"

Detaljnije
#

Manifestacije
Konkurs za izlagače na prodajnom bazaru umetnina i rukotvorina "Art kvart"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Izložba "Boja kao tačka susreta večnog i prolaznog", Dragane Grujičić

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara