ЋИР | LAT

Scenski program


27.Sep. 20:00

600 RSD

Nova predstava Beogradskog dramskog pozorišta "Jazavac pred sudom"

“JAZAVAC PRED SUDOM”

 

Režija :  Žanko Tomić

Igraju :   Daniel Sič

              Ivan Tomić

              Stevan Mrđenović

              Ervin Hadžimurtezić          

 

Najpopularnije delo Petra Kočića, “Jazavac pred sudom” u dramatizaciji i režiji Žanka Tomića, već nekoliko meseci igra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Gorka satira na onovremenu vlast “Jazavac pred sudom”, komedija je koju je Petar Kočić napisao za samo jednu noć, još dok je bio student u Beču, 1903. godine. Delo je nastalo prema istinitom događaju, ali i stvarnom čoveku Davidu Štrbcu (kako se naziva i glavni lik u delu), koji je živeo u Kočićevom rodnom kraju. Njegova sudbina i cinični obračun sa korumpiranom državom i sudom ostali su aktuelni i do danas.

“Davida Štrpca ugnjetavaju. Svi. Ne samo strana vlast i domaći moćnici (kao u izvorniku), nego, mnogo više i konkretnije, i žena koja ga bije i jazavac koji mu uništava letinu. Ideja ove predstave i čitanja Kočića je vrlo jednostavna – šta ako David ne ismeva sud? Ako nije došao u sud u ime ugnjetenih? Šta ako je zaista sve što govori – istina?. Sledeći tu ideju dobili smo jednog potpuno novog “Jazavca” - verbalni slepstik”   reditelj Žanko Tomić.

#

Filmski program
BOL I SLAVA

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Petrijin venac"

Detaljnije
#

Muzički program
Koncert "Kaliopi"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Izložba grafika i fotografija "Prvo i drugo stanje disanja", Milice Antonijević i Dušana Novakovića

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara