Scenski program


29.Mar. 20:00

1000 RSD

Pozorišna predstava "Ženski orkestar"

Mora li umetnost na tržište i da li su kompromisi u kulturi neminovni? Ta pitanja postavlja najnovija predstava Narodnog pozorišta. Reč je o drami "Ženski orkestar" Žana Anuja, u režiji Juga Radivojevića.

"Moraćete da izađete na tržište, gospodo umetnici" - već iz početka je jasno, groteska i zabavljački ton Anujevog komada, na čemu su trijumofovala ranija izvođenja, ne samo da su staromodni već su i neprihvatljivi sadašnjem položaju školovanih muzičara i umetnika uopšte.

Cigu-ligu note uzurpirale su prostor stvaralaštva, odvija se prinudna prekvalifikacija znanja u ponižavajuću poslušnost.

Dramaturg Ivana Dimić, reditelj Jug Radivojević i kompozitor Vladimir Pejković upravo to potenciraju služeći se matricom Anujevog komada, što je gest odgovornosti prema sopstvenoj profesiji.

"Neophodna je reforma u kulturi, to svi znamo, već decenijama unazad. Jer se gotovo ništa nije promenilo ovih 50, 60 godina, ali kako da ta tranzicija ne bude divlja, to su teme koje ova predstava otvara i apeluje na blagonaklon odnos prema umenicima jer oni su posebna vrsta", kaže Radivojević.

Umesto vrcavih numera slušamo songove obeshrabrenja, manje-više uspešne, ali i nije ideja da se dopadnu. "Ženski orkestar" replicira moći novca i tajkunizaciji umetnosti.

 

 

Premijerna podela:

Bojana Stefanović -  Patricija

Daniela Kuzmanović Pavlović - Pamela

Nela Mihailović - G-đa Ortanz

Kalina Kovačević - Suzana Delisija

Ocokoljić Ivanović - Ermelina Zlatija

Helc Vesković  - Leona Jelena

Vuk Kostić - Pijanist

Branislav Tomašević - G. Lebonz / Političar

Sekretarice: Daniela Todorović, Marija Jovanović

Obezbeđenje: Milan Šavija i Miloš Dmitrović

 

#

Scenski program
Pozorišna predstava "Ruska smrt - votka i šampanjac "

Detaljnije
#

Filmski program
Strelac

Detaljnije
#

Filmski program
Male stvari

Detaljnije
#

Filmski program
Od ubica s ljubavlju

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara