Likovni program


13.Jan. 13:00

RSD

Prva samostalna izložba Jasmine Ivanković "Među javom i med snom"


Jasmina (Miljanić) Ivanković od kako je 2000. godine završila školu tkanja kod profesorke Nadežde Ristić Vlajković aktivno se bavi tkanjem na vertikalnom i horizontalnom razboju. Radovi nastali u tom periodu imali su komercijalni karakter. Ljubav prema likovnoj i primenjenoj umetnosti postoji još od najranijeg detinjstva kada je sa likovnim pedagogom Zoranom Erićem osvajala nagrade na državnom nivou. Saradnja sa Grozdanom Ranković i aktivno druženje zapravo je podstaknuto interesovanjem za tkački zanat. Кukučanjem, heklanjem se bavi odnedavno. Pre svega kao hobijem, a onda i kao antistres terapijom.

Izloženi radovi nastali su u periodu od marta do decembra 2020. godine imali su svrhu da prekrate vreme i odagnaju strepnju u doba korone.

Jasmina (Miljanić) Ivanković je direktor Biblioteke „DimitrijeTucović“ u Lazarevcu. Završila Filološki fakultet u Beogradu.  Radila je u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Lazarevac kao profesor ili školski bibliotekar. Bila je i direktor Centra za kulturu u Lazarevcu. Živi u Lazarevcu i majka je dve devojke: Lenke (2001) i Кaje (2005).


Milutin Ranković

Na osnovu dosadašnjeg iskustva,  u radovima koleginice Jasmine Ivanković vidim pomirenu prošlost i sadašnjost. Radovi imaju primenu u svakom savremenom prostoru,ali su otete dugine boje iz prirode nasledstvo predaka...Nalikuju ornamentima koji su se mogli naći u nošnji u Vasojevićima, za koju Crnogorci kažu da je mešavina starosrbijanske i arnautske, a činjenica je da je ona jedna od najlepših na Balkanu, tačnije kod drugih nisu takve viđene.

Dakle, ovi radovi nisu ostali na nivou radinosti, već su daleko zakoračili u primenjenu umetnost.

#

Filmski program
Videoteka - FEST 2024

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara