Manifestacije


od 16.May. 17:00 do 19.May. 19:00

RSD

Francuski filmski karavan. Ciklus: Doba sazrevanja (L’âge de raison)


Centar za kulturu Lazarevac/ Moderna galerija u saradnji sa Francuskim instututom predstavlja vam reviju savremenog francuskog filma, Francuski filmski karavan, ciklus: Doba sazrevanja, od 16. do 20. maja 2022. godine sa početkom u 17.00 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac.

Karavan se ovog puta realizuje u okviru manifestacije „Muzeji za 10". 

Krenimo zajedno na put kroz izazove odrastanja, koje vas vode od Pariza do Senegala.


Raspored projekcija:

16. maj u 17.00 časova - Un vrai bonhomme / Pravi momak

Režija: Benžamen Paren (FRA,2019, 88’)

Stidljivi i osetljivi tinejdžer Tom se sprema za polazak u novu školu. Njegov stariji brat Leo mu poput pravog savetnika pomaže da se uklopi. Nakon insistiranja da od Toma napravi pravog dasu, Leo svojom sveprisutnošću postaje teret. Tom će morati da se oslobodi Leovog pritiska kako bi pronašao svoj put…

https://www.youtube.com/watch?v=xk8DkRrGp3g

 

17. maj u 17.00 časova - Marche ou crève / Plivaj ili potoni

Režija: Margo Bonom  (FRA,2018, 85’)

Plahovita i buntovna sedamnaestogodišnjakinja Eliza želi da uživa u letnjem raspustu na strmim padinama Verkora, gde je odrasla. Međutim, njena majka odlazi od kuće ostavši je da se sama sa ocem brine o bolesnoj sestri. Usled velike odgovornosti, ljubav se pretvara u mržnju, i Eliza gubi tlo pod nogama.

https://www.youtube.com/watch?v=PeOz6QsBSME

 

18. maj u 17.00 časova - La vie scolaire / Školski život

Režija: Mehdi Idir  (FRA,2019, 111’)

Godina dana škole, života… i snalaženja! Nova i mlada pedagoškinja Samija iz rodnog Ardeša prelazi u jednu školu na lošem glasu u Sen Deniju. Samija se suočava sa nedisciplinom i društvenom stvarnošću tog pariskog kraja, ali i dobrim raspoloženjem koje vlada među učenicima i kolegama. Među njima su Musa, Veliki iz kraja i Dilan. Samija se prilagođava i ubrzo počinje da uživa u umirivanju najnestašnijih učenika. Zbog svog komplikovanog privatnog života zbližava se sa Janisom, živahnim i jako pametnim tinejdžerom čiji je potencijal prepoznala. Iako se čini da Janis odustaje od svojih ambicija skrivajući se iza svoje drskosti, Samija će uložiti sav svoj trud da spreči njegov neuspeh i pokuša da ga natera da se projektuje u bolju budućnost.

https://www.youtube.com/watch?v=n05KRM4Qbq0

 

19. maj u 17.00 časova - Les météorites / Meteoriti  

Režija: Romen Laguna  (FRA,2019, 85’)

Nina ima 16 godina i mašta o avanturi. U iščekivanju uzbuđenja, provodi leto u mestu između svog sela na jugu Francuske i zabavnog parka u kom radi. Neposredno pre susreta sa Moradom, Nina uočava plameni meteorit na nebu koji pada na planinu. Sve liči na nagoveštaj novog života.

https://www.youtube.com/watch?v=WfGk7QPBB-g







#

Filmski program
Videoteka - FEST 2024

Detaljnije
#

Scenski program
Позоришна представа за децу "Ко је украо васкршња јаја"

Detaljnije
#

Scenski program
Позоришна представа „СТРАХ У ОПЕРИ" - Атеље 212

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara