Manifestacije


od 12.May. 19:00 do 18.May. 20:00

RSD

"Muzeji za 10"



MUZEJI ZA 10

12 – 18maj 2021.

MODERNA GALERIJA

CENTAR ZA KULTURU LAZAREVAC

Ove godine i u našoj galeriji. 

Program:

Sreda, 12. maj 2021. u 19.00 časova - otvaranje izložbe minijature i ilustracija "Svet u malom", Vesne Moravić Balkanski.

Izložbom svojih radova Vesna Moravić Balkanski uvešće nas u čarobni svet minijatura i ilustracija knjiga. Objedinjeni u jednu tematsku celinu, saobraćaj, radovi/ slikovnice će nam pričati priče o mišu "Bucku" i pešačkom mostu, psu "Lari", koja otkriva podzemni prolaz i  "Crnoj maci" koja ume da koristi pešački prelaz. Autorka priča je Vesna Milošević, vaspitač.


Biografija umetnice
Vesna Moravić Balkanski rođena je 22.02. 1973. godine u Beogradu. Diplomirala i magistrirala slikarstvo na FLU u Beogradu u klasi profesora Anđelke Bojović.Član ULUS-a od 2001. godine. U statusu slobodnog umetnika.


*************************************

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja, u 50 gradova i mesta širomSrbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacijama pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je:

BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE

Period za nama poslužio je kao pokazatelј da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno  kroz povećani fokus na digitalizacijii stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-KOVIDeri.

Ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: Predstavi svoj omilјeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipove ćemo objaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije nagraditi (više o nagradnom konkursu na: www.muzejisrbije.rs ).

Vreme trajanja Manifestacije: 12 – 18maj 2021.

Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 15. maja.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti BESPLATAN.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.

#

Filmski program
BABA JAGA - sinhronizovano

Detaljnije
#

Filmski program
ZA DANAS TOLIKO

Detaljnije
#

Muzički program
Концерт хора Дечјег културног центра Београд - РоКласика

Detaljnije
#

Moderna galerija
Изложба скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara