Moderna galerija


od 02.Sep. 19:00 do 14.Sep. 12:00

RSD

Gostujuća izložba slika "Legat Ljubice Cuce Sokić", Kuće legata, Beograd


U četvrtak, 02. septembra 2021. godine u 19.00 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena gostujuća izložba slika "Legat Ljubice Cuce Sokić", Kuće legata, Beograd.

Izložba se realizuje u okviru manifestacije "Lepini dani", posvećene godišnjici rođenja legatorke Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac, Leposave Lepe Perović.

Na izložbi će biti prikazano dvedeset i sedam reprezentativnih umetničkih dela, nastalih u periodu između 1965. i 1985. godine.  "Sva dela su iz središnjeg, zrelog perioda njenog rada, visoko su kategorizovana, smatraju se veoma značajnim i bila su često izlagana. Većina kritičara ovaj period, koji se intenzivno razvijao od 1960-te godine  kada je dobila svoj atelje u zgradi Kolarčeve zadužbine, smatraju i njenim najvažnijim razdobljem. " 

"Kada je reč o temama slika zastupljenih u legatu, izdvajaju se tri grupe. Prva grupa su mrtve prirode komponovane od raznoraznih sitnih, nevažnih stvari (čaše, boce) zatečenih u ateljeu, mikro-prostoru umetnice. Ovi predmeti na slikama postepeno gube svoje prvobitno značenje, bivaju dekomponovani, prerastajući u apstraktne predele, asocijativne pejzaže, i zaista, oni su na samom rubu bez/predmetnosti. Potom, tu su ženski portreti čiji su najčešći modeli anonimne žene, tihe i meditativne, ponekad zagledane u daljinu, elegičnog prizvuka. Umetnica ih posmatra sa empatijom, toplinom, stvarajući dirljive beleške o „malim“ sudbinama. Dominantna grupa radova iz legata je niz u potpunosti apstraktnih kompozicija na kojima dolazi do redukcije prostora i planova slike. Polazeći od nekog oblika iz realnosti kao primarnog motiva, taj oblik zapravo sve se više napušta, stilizuje i svodi na odnose bojenih polja, koja predmet (ili figuru) imaju samo kao polazište, daleku „mentalnu zabelešku“. (Ana Popović Bodroža)

Izložba će trajati do 14. septembra 2021. godine.

Ljubica Cuca Sokić rođena je 1914. godine u Bitolju. Gimnaziju je pohađala u Beogradu, gde joj je profesor crtanja bila Zora Petrović. Slikanju su je učili profesori Beta Vukanović, Ljuba Ivanović i Ivan Radović. Radila je i izlagala u Parizu u godinama od 1936. do 1939. Po povratku iz Pariza, prvi put je samostalno izlagala svoje radove 1939. u beogradskom paviljonu Cvijeta Zuzorić. Jedan je od osnivača umetničke grupe „Desetoro“. Bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1948. do 1972. Godine 1968. postala je dopisni član SANU, a od 1978. bila je redovni član. 

Preminula je 2009. u Beogradu.


#

Filmski program
BABA JAGA - sinhronizovano

Detaljnije
#

Filmski program
ZA DANAS TOLIKO

Detaljnije
#

Muzički program
Концерт хора Дечјег културног центра Београд - РоКласика

Detaljnije
#

Moderna galerija
Изложба скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara