Moderna galerija


od 29.Aug. 19:00 do 16.Sep. 08:00

RSD

Gostujuća izložba slika Milana Konjovića, Galerije "Milan Konjović", Sombor


U četvrtak, 29. avgusta 2019. godine u 19.00 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena gostujuća izložba slika Milana Konjovića, u saradnji sa Galerijom "Milan Konjović" iz Sombora, autora Nebojše Vasića, kustosa Galerije "Milan Konjović".  

Izložba se realizuje u okviru manifestacije "Lepini dani", posvećene godišnjici rođenja legatorke Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac Leposave Lepe Perović.

Na izložbi će biti prikazan odabir od tridesetpet umetničkih dela, koji hronološki čine umetničko stvaralaštvo Milana Konjovića kroz sedam razvojnih faza od 1913. do 1990. godine.

"Milan Konjović, je istaknuti umetnik domaće i evropske savremene likovne umetnosti. Svojim osobenim delom stvorio je originalni slikarski svet sugestivne snage i stvaralačke energije. Iskren i neposredan sagovornik, likovnog znanja i životnog iskustva, podsticao je na inspirisanu reč i besedu mnoge kritičare i istoričare umetnosti, književnike, pesnike i novinare...

Dela Milana Konjovića artefakti su umetničke lepote stvarane u sukobu realnog predmeta i slikarske vizije. Neiscrpnu stvaralačku i pokretačku energiju pronalazio je u ljubavi prema čoveku, savršenstvu prirode i uzvišenoj lepoti. Umetnik izuzetne stvaralačke energije koji je za sobom ostavio kapitalno delo neprolazne vrednosti. Neverovatna upornost i želja za stvaranjem, praćena velikom energijom i posvećenom radu donela je Konjoviću uspeh i priznanje kao malo kojem našem slikaru, koji sa razlogom zauzima zasluženo najistaknutije mesto u našem savremenom slikarstvu. Svojim moćnim i impozantnim delom Konjović je obeležio skoro čitav XX-i vek." (Nebojša Vasić)

Izložba će trajati do 16. septembra 2019. godine.

#

Filmski program
18. prolećna turneja "Slobodna zona"

Detaljnije
#

Filmski program
NINA I JEŽEVA TAJNA -2D/ Sinhronizovano

Detaljnije
#

Scenski program
Позоришна представа „СТРАХ У ОПЕРИ" - Атеље 212

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara