Moderna galerija


od 01.Oct. 12:00 do 09.Oct. 20:00

RSD

Izložba skulptura "Figura kao znak", Jasne Dramićanin i Darka Kuzmanovića


Od četvrtka, 1.oktobra 2020. godine u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena izložba skulptura "Figura kao znak", Jasne Dramićanin i Darka Kuzmanovića.


"Izložba Jasne Dramićanin i Darka Kuzmanovića već svojim nazivom Figura kao znak započinje dijalog sa skulptorskom tradicijom, posebno onom koju donose različiti umetnički pravci i individualne vizuelne poetike 20. i 21. veka. Ako je jedna od ključnih ideja savremenih skulptorskih tendencija, počev od Brankušija, bila odbacivanje deskripcije, pročišćavanje forme i njeno minimalističko svođenje na geometrijske oblike, suzbijanje lične emotivnosti autora, te upućivanje skulpture na samu sebe, ova izložba, iako se na prvi pogled oslanja na minimalističku tradiciju, vraća skulpturi referentost i ekspresivnost...

Iako na prvi pogled različiti, umetnički se senzibiliteti ovo dvoje umetnika dodiruju i ukrštaju u zajedničkoj težnji – da svodeći figuru na simbol, oslobađajući je suvišnih nanosa realiteta, uvuku posmatrača u proces istraživanja i iščitavanja univerzalnih i istovremeno duboko ličnih i emotivnih značenja – od osećaja egzistencijalne zatočenosti i sputanosti do oslobađajuće stvralačke igre koja postaje svrha samoj sebi, jer je izvor, manifestacija i cilj neodgonetnute, neprekinute enigme zvane život." (Ivana Bašić, iz teksta kataloga )


BIOGRAFIJE AUTORA:

Jasna Dramićanin

Rođena je 4.8.1966. godine u Zadru.
Studirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kao i na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajana u Beogradu, gde je diplomirala na odseku vajarstva u klasi profesorke Zorice Janković.
Izlaže na grupnim i samostalnim izložbama iz različitih oblasti umetnosti.
Samostalni je umetnik, član je udruženja ULUPUDS.
Osnivač je Udruženja "Eko Kvart" s ciljem edukacije građana za odgovorno korišćenje resursa, zaštitu životne sredine i održivog razvoja, kroz likovnu umetnost i kulturu u današnjem društvu i posticanja međunarodne saradnje u umetnosti.
Edukator, autor i organizator kreativnih radionica za decu, mlade i odrasle.
Osnivač, producent i stručni saradnik  DRAF-a ( dečija radionica animiranog filma ).
Dobitnik je više javnih pohvala i nagrada za dela iz oblasti primenjene umetnosti, dizajna i arhitekture.

Darko Kuzmanović

Rođen je u Beogradu 1971.godine. Diplomirao je vajarstvo 1995. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu u klasi profesora Miroljuba Stamenkovića.
2002. godine postaje član strukovnog udruženja ULUPUDS i dobija status samostalnog umetnika. 

Pored toga što se specijalizovao za izradu pozorišnih i filmskih rekvizita, radi i na razvijanju sopstvene umetničke poetike. Izlagao je na dve samostalne izložbe i više grupnih kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Od značajnih događaja izdvaja izložbu SINUOSITY OF ALUMINUM,održanoj 2017 u Italiji. Dobitnik je dve plakete strukovnog udruženja na 43. Oktobarskom i 36. Majskom salonu.


Samostalne izložbe:
2004.   OBJEKTI, galerija Singidunum, Beograd
2017.  ODNOSI, Mala galerija ULUPUDS, Beograd
-----------------------------------------------------------

Izložba će moći da se pogleda tokom individualnih poseta do petka, 9. oktobra 2020. godine.

Realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije.

#

Filmski program
Videoteka - FEST 2024

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara