Moderna galerija


09.Feb. 18:00

RSD

Изложба слика "Иза тамних наочара", Предрага Благојевића, Стефана Тасића и Луке Трипковића


Модерна галерија Центра за културу Лазаревац започиње своју излагачку сезону 2023. године изложбом слика ""Иза тамних наочара", Предрага Благојевића, Стефана Тасића и Луке Трипковића. Изложба ће бити отворена у четвртак, 9. фебруара у 18.00 часова у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац.

На изложби ће бити приказана три различита ликовна рукописа обједињена у заједничком промишљању о "феномену Модерне", од "суочавања свакодневице са симболима политичких иконографија Предрага Благојевића", преко контекстуализације модерне "у процесима индустиријализације Стефана Тасића"  до поигравања са мотивима модерне кроз традиционалну форму пејзажа Луке Трипковића"... "Изложба лирског наслова "Иза тамних наочара замишљена" је као визуелни коментар на феномене епохе Модерне, а разнородност ликовних израза и сензибилитета представља једно дијалектичко узглобљавање појавности приложених радова".  (из текста каталога)

Изложба ће трајати до 28. фебруара 2023. године.

Биографије аутора

ПРЕДРАГ БЛАГОЈЕВИЋ

Рођен у Ваљеву 1972. године. Факултет ликовних уметности у Београду, вајарски одсек, завршава 1997. године. На истом факултету 2001. године, завршава магистарске студије. Поред самосталне уметничке праксе, бави се педагошким, као и пословима из области културе и медија. Излагао на више самосталних и колективних изложби у земљи и иностранству

СТЕФАН ТАСИЋ

Рођен је у Београду 1984. године. Основне академске студије на Архитектонском факултету Универзитета у Београду завршио је 2007. године, са звањем – инжењер архитектуре. Основне академске студије на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду уписује исте године, а мастер завршава 2012. године, у класи професора Слободана Роксандића, када уписује и докторске академске студије на истом факултету. Докторски уметнички пројекат „СЕНТИМЕНТАЛНА ПОВЕСТ - изложба слика и цртежа“ је одбранио 2018. године (ментор: Милета Продановић). Ради као сарадник у „The International School of Painting, Drawing and Sculpture in Umbria, Italy, Montecastello di Vibio“, током јула и августа 2011. године. Од марта 2013. године је радио на Факлтету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду у звању асистента, а од децембра 2018. је запослен у звању доцента за ужу уметничку област Сликарство, предмет: Сликарска технологија.


ЛУКА ТРИПКОВИЋ

Лука Трипковић је рођен 1989. године у Ваљеву. Дипломирао и докторирао на Факултету ликовних уметности у Београду. Тренутно запослен на истом факултету. Објавио два романа који су запажени од стране НИН-овог жирија, а текстови су му објављивани у Недељнику, француском L’OBS, америчком Newseek. Повремено пише за недељник Време. Радови му се налазе у приватним и јавним колекцијама у земљи и иностранству.

#

Filmski program
18. prolećna turneja "Slobodna zona"

Detaljnije
#

Filmski program
NINA I JEŽEVA TAJNA -2D/ Sinhronizovano

Detaljnije
#

Scenski program
Позоришна представа „СТРАХ У ОПЕРИ" - Атеље 212

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara