Moderna galerija


od 22.Apr. 13:00 do 06.May. 20:00

RSD

Zajednička izložba radova Teodore D. Nikolić, Ognjena Mirkovića i Teodore M. Nikolić


Od četvrtka, 22. aprila 2021. godine u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena zajednička izložba radova Teodore D. Nikolić, Ognjena Mirkovića i Teodore M. Nikolić.

“Dela tri autora, različitih poetika, tema i likovnog jezika, predstavljena su na izložbi ''Relacije''. Promatranjem predstavljenih motiva, inspirativnih tokova i načina artikulisanja istih likovnim elementima, napušta se prvobitna ideja o divergentnosti izloženih dela... Izložena dela lišena su konkretnog diktata, narativa ili sugestije posmatraču koji tumači delo - sa njim su suočene jasno prepoznatljive forme, prostori i ljudi, činioci njegove svkakodnevice, čime je data sloboda za sva lična i intimna čitanja ovih dela. Imperativ je ipak dat umetničkom oblikovanju - svaki od ovih autora preveo je impulse poreklom iz okoline u likovno delo, upravljajući se ličnim doživljajem, čime je nama, posmatračima, ukazano na sve elemente koji nas okružiju i koji su nosioci života per se.” (iz teksta kataloga)

Izložba se može pogledati tokom individualnih poseta, uz poštovanje propisanih epidemioloških mera nošenja zaštitne maske i održavanje fizičke distance od 22. aprila do 6. maja 2021. godine.

Biografije

Teodora D. Nikolić

Teodora D. Nikolić rođena je 1997. godine. Završila je XIII beogradsku gimnaziju. Od 2010. do 2012. godine slika u ateljeu Regionalnog centra za talente u Beogradu. Osnovne akademske studije, smer slikarstvo, završava 2020. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Vesne Knežević. Iste godine upisuje master studije slikarstva na pomenutom fakultetu. Sa grupom studenata, pod rukovodstvom profesorke Vesne Knežević, oslikavala mural u Rajićevoj i mural na letnjoj pozornici Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.


Ognjen Mirković

Ognjen Mirković rođen je 1994. godine u Beogradu. 2013. godine završio je XV beogradsku gimnaziju i iste godine upisao Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Master studije završio je u klasi profesora Branka Rakovića 2018. godine.

 

Teodora M. Nikolić

Teodora Nikolić rođena je 1996. godine u Beogradu. 2019. godine završila je osnovne, a 2020. godine i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Branka Rakovića. Iste godine upisuje doktorske studije na pomenutom fakultetu. Proglašena je studenta generacije školske 2019/20, za najboljeg učenika na odseku Likovni tehničar u Školi za dizajn i za učenika generacije u OŠ ''Olga Petrov''. 2021. godine postaje član ULUS-a. Do sada je imala tri samostalne izložbe i izlagala je na brojnim žiriranim grupnim izložbama širom Srbije.


#

Filmski program
BABA JAGA - sinhronizovano

Detaljnije
#

Filmski program
ZA DANAS TOLIKO

Detaljnije
#

Muzički program
Концерт хора Дечјег културног центра Београд - РоКласика

Detaljnije
#

Moderna galerija
Изложба скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara