Scenski program


18.Feb. 20:00

I deo sale 1000 II deo sale 800 RSD

Pozorišna predstava "Balava"


Igraju:

Mirjana Karanović

Jasna Đuričić

Jovana Belović

Isidora Simijonović

Tekst: Dunja Matić    

Režija: Andrej Nosov

Muzika: Draško Adžić

Scenografija i kostim: Selena Orb

Dizajn svetla: Izvanredni Bob

Produkcija: Beo Art 2015 i Hartefakt fond



Balava je drama koja prati četiri ženska lika: Balavu, njenu sestru Malu i njihove Mamu i Tetku, u periodu Balavinog sazrevanja i odlaska od kuće. Kroz mučan odnos, njih četiri pokušavaju da se izbore jedna sa drugom, i same za sebe, uljuljkane u toksičnu svakodnevnicu porodice na koju su navikle, nesvesne da su se stvari otele kontroli i da će njihov balon konačno pući. Balava je komad koji preispituje iskonske porodične i međuljudske odnose i njihov uticaj i značaj na svakodnevni život, težinu društvenih normi koje konstruišu našu realnost, te kakve posledice porodica ima po čoveka.

Odlazak od kuće, iz roditeljskog „gnezda“, za moju generaciju je ključno i još uvek nerešivo pitanje. Sigurno da ima mnogo razloga zašto je to problem, u društvenom, ekonomskom i alimentarnom smislu, ali ima nešto i u nedostatku odgovornosti ljudi moje generacije za sopstveni život, snove i strasti. Dunja Matić je napisala dramu o svima nama, pišući o sebi, i kada to nije direktno ona niti direktno mi.

Imati decu, naslednike i one koji dolaze posle nas, imati roditelje i biti roditelj, za mene je fokusirao glavni problem čitave generacije naših roditelja: nikada nisu razumeli reči Duška Radovića, kada im je poručivao „tucite svoju decu kad počnu da liče na vas“.

Jer, kako Dunja poručuje sa scene: Šta će ti drvo, da liči na tebe.

#

Filmski program
BABA JAGA - sinhronizovano

Detaljnije
#

Filmski program
ZA DANAS TOLIKO

Detaljnije
#

Muzički program
Концерт хора Дечјег културног центра Београд - РоКласика

Detaljnije
#

Moderna galerija
Изложба скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara