Scenski program


27.Jul. 19:00

RSD

КУЛТУРНО ЛЕТО 2023 / Представа за децу "Ко је у праву децо?"


Улоге: Исидора Милиновић, Стефан Урош Тешић, Миливој Борља

Продукција: Испад- центар за интерактвну уметност из Београда


Представа за децу “Ко је у праву децо?” је модерна сценска адаптација Езопових басни, збирке кратких поучних прича за децу које се преносе још од античке Грчке и већина њих је и даље актуелна данас. Ова адаптација користи савремени језик и ситуације како би поново оживела ове ванвременске приче о пријатељству, поверењу, части, природи, храбрости, и моралним поукама за целу породицу. 

Представу чине четири различите Езопове басне, од којих свака обрађује различите људске мане и врлине и доноси важну моралну поуку. Разлог за реализацију ове представе  је то што  Езопове басне приказују животиње , а деца воле приче о животињама. Зашто? Јер су животиње у причама  слободне да буду забавне, хвалисаве, несташне, љубазне, себичне и дивље - и деца могу да се препознају у томе и уживају у сценском приказу са удобног растојања. Ликови из басни су врло често у сукобу  или су суочени са неким јединственим изазовом који детету активира креативност, буди машту и учи га моралним вредностима на један суптилан и забаван начин. 

Басне такође подстичу њихову машту,  фокус, социјалне и комуникационе вештине. Басне нам такође могу помоћи да јасно сагледамо људске мане и недостатке које можда није тако лако препознати ако су ликови људи. Као резултат тога, деца боље разумеју своју непосредну околину, као и људе, понашања и ситуације са којима се могу сусрести. 

Дете које је погледало ову представу ће имати више емпатије и толеранције за оне који су другачији од њега. Када деца виде последице лоших одлука у басни, могу боље разумети како да се носе са изазовним околностима и евентуално примењују те лекције у свом животу. Краткоћа басни је још једна од предности за малу децу.

У данашњем свету где је распон пажње краћи него икад, концизна и циљана природа басни их чини веома привлачним за децу.


*Улаз слободан!

*Плато испред Центра за културу

*У случају лоших временских услова, програми ће бити реализовани у простору Центра за културу

#

Filmski program
BACK TO BLACK

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara