Scenski program


28.Oct. 20:00

I deo sale 1000 II deo sale 800 RSD

Prvi mjuzikl Narodnog pozorišta “Bolivud”

Rediteljka: Maja Pelević

Kompozitorka:  Anja Đorđević

Koreograf : Igor Koruga

Scenograf: Igor Vasiljev

Premijerna podela:

Miloš Đorđević

Jelena Đokić

Danijela Ugrenović

Suzana Lukić

Pavle Jerinić

Bojana Đurašković

Muzičari:

Nevena Pejčić, klaviola

Aleksandar Solunac, truba

Danilo Tirnanić, bubanj


Predstava se na duhovit način bavi Srbijom danas iz perspektive radnika u kulturi. U glumačkoj ekipi su Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković. Oni su na maestralan način, uz ovacije publike, kroz bajkovitu utopiju o dolasku Bolivuda u naše krajeve, ispričali priču o svima nama i na šta smo sve spremni kada nam se nudi bolja budućnost. Ovo je, inače, prvi mjuzikl Narodnog pozorišta. Odnosno, prvi put da Nacionalni teatar u svojoj 150-godišnjoj istoriji ima na repertoaru taj scenski žanr.

Radnja komada pisanog u stihovima počinje u trenutku kada u mali grad na granici dolazi bolivudski producent. On želi da u bivšoj fabrici “Mladost”, koja je sada pozorište, otvori studio. I, da pruži priliku glumcima, a i svim drugim ljudima u tom mestu da dobiju ulogu u bolivudskom spektaklu. Ta iznenadna vest je uzbudila glumce iz pozorišta. Oni su odlučili da producentu naprave priredbu i time povećaju šanse za uloge u budućem bolivudskom spektaklu. Grad je opet ujedinila zajednička ideja i kolektivni entuzijazam… Ali, život ko život – pun je neočekivanih obrta…

Autorka u formi bajke priča ovu priču, inspirisana stavom filozofa Borisa Budena da smo se našli u poziciji da izbrišemo svoju prethodnu istoriju i sve što smo u njoj naučili. Ona se, na lucidan način, žanrovski poigrava sa formom bajke, mjuziklom, komunističkom priredbom. A, u kombinaciji sa elementima kabarea i neke vrste “montipajtonovskog” humora. Ipak, u pozadini smeha, duhovitih situacija i komičnih obrta, sve vreme se nalazi izvesna senka egzistencijalnog užasa koji nije preplavio samo mali grad na granici, nego ceo svet.

– Kroz metaforu se bavimo time na koji način se vrlo često svi mi u našim poslovima i životima osećamo kao neka vrsta marioneta, koje ne mogu da utiču, niti doprinose promeni sistema i uslova u kojima živimo. S druge strane, vrlo je bitno da se mi ne ograđujemo, ne peremo se od odgovornosti, jer znamo da i mi u tome vrlo često učestvujemo, skloni smo kompromisima, često smo sami u neku ruku krivi što to bolje sutra ne dolazi. Promena neće doći sama od sebe! – kaže Maja Pelević, koja je za predstavu napisala i 12 songova u rimi.

Likovi u predstavi su depersonalizovani, nemaju lična imena, nego funkcije kao što su prvakinja, mlada glumica, direktorka pozorišta… U mjuziklu učestvuju i muzičari Nevena Penčić, Aleksandar Solunac i Danilo Tirnanić. Koreograf je Igor Koruga, scenograf Igor Vasiljev, a kostimograf Marina Vukasović Medenica.

#

Filmski program
BABA JAGA - sinhronizovano

Detaljnije
#

Filmski program
ZA DANAS TOLIKO

Detaljnije
#

Muzički program
Концерт хора Дечјег културног центра Београд - РоКласика

Detaljnije
#

Moderna galerija
Изложба скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara